Kampányterv készítése

Ha hirdetni szeretnénk bármilyen csatornán is, kampányterv nélkül szinte biztos, hogy a hatékonysága nem lesz az általunk elvárt. Kampányterv készítése nagyon fontos, hogy lássuk a teljes képet. Itt együtt látjuk, hogy melyek azok a csatornák, amelyek részt vesznek a kampányban, ezeken a csatornákon, milyen kampányok, hirdetéscsoportok és természetesen hirdetések futnak.

Ezek mindenkinek a fejében – remélhetőleg – összeállnak, akik valamilyen kampányon elgondolkodtak, de ha így leírjuk, akkor sokkalta könnyebbé tesszük a dolgunkat. Nem felejtünk el részeket, nem lesznek duplikációk, és a költségkeret felosztása is sokkalta könnyebb lesz.

Mire van szükség egy sikeres online kampány futtatásához?

Egy online kampány sikeressége több tényezőtől függ, és fontos, hogy az egyes részek támogassák a kampányt, ne rontsanak a lehetőségeken. Sokszor találkozni olyannal, hogy nagyon jól megtervezett kampány, ügyesen felépített kampánystruktúra, de a céloldal olyan gyenge minőségű, hogy a vásárlások csak jóval kisebb arányban történnek, mint egy hatékony landing oldal esetében. Erre könnyen rámondaná bárki, hogy a kampány nem volt sikeres, hisz nem jöttek a vásárlások.

Fontos egy jó minőségű céloldal

Ebben a pontban olyanokat vizsgálunk, mint:

 • könnyű átláthatóság: a felhasználót végig vezetjük az oldalon, mindent a lehető legkevesebb kattintással el tud érni, ami szükséges ahhoz, hogy a vásárlás folyamatot befejezhesse.
 • egyszerű kezelhetőség: csak olyan, és annyi adatot kérjünk, ami feltétlenül szükséges, amúgy ez a GDPR megfelelés miatt is elvárás
 • megfelelően beállított analitika: hogy megfelelő adatokkal rendelkezzünk a döntések meghozatalához.
 • hiteles és teljeskörű termék, szolgáltatás információ, vagy lehetőség, hogy további információt szerezhessen, ha nem találja. Ez lehet, akár egy űrlap kitöltése is.

 Megfelelő ajánlat

Ha nem versenyképes az ajánlat, akkor szinte biztos, hogy az eredmények elmaradnak a várttól. Az internet segítségével az ár összehasonlító oldalak segítségével könnyedén meg lehet találni a legolcsóbb árakat, így hamar kiderül, hogy versenyképes az ajánlat vagy nem.

Ha ezekkel megvagyunk, akkor már csak azt kell kitalálnunk, hogy fogjuk a célcsoportot elérni, aki megveszi a termékünket, vagy igénybe veszi a szolgáltatásunkat.

De hogy kezdjünk neki a kampányterv elkészítéséhez?

 1. A kampány céljának meghatározása. Célként akár eladás, érdeklődők keresése, egy termék vagy szolgáltatás bemutatása, brand építés, stb-stb. lehet, de fontos, hogy ezt konkrétan meg kell határoznunk. Ha ez megvan, akkor tudjuk, hogy milyen irányba haladunk, és a mérések esetében tudjuk, hogy milyen mutatószámokat fogunk hatékonyság mérésre figyelni.
 2. Ha megvan a kampánycél, akkor ki kell választanunk azokat a csatornákat, amelyeken hatékonyan el tudjuk érni a célközönségünket. Itthoni viszonylatban a kisebb vállalkozás számára a Google Kereső, Display illetve a közösségi média – Facebook és Instagram – jelent lehetőséget az online csatornák közül. Ha van lehetőség, akkor ki lehet ezeket egészíteni videó kampánnyal – például egy termék, szolgáltatás bemutatása esetében – esetleg e-mail kampánnyal, ha van e-mail lista, amit használhatunk.
 3. Ha megvannak a cél csatornák, akkor azok egymáshoz viszonyítva el kell helyezni.  Arra gondolok, hogy a kampányidőszak alatt érdemes úgy használni a különböző csatornákat, hogy egymást erősítő hatást váltsanak ki, és ne azt érezze a célcsoport, hogy elárasztjuk őket az üzenettel. A legjobb, ha akkor találkozik az üzenetünkkel, amikor leginkább be tudja fogadni. Határozzuk meg, hogy mi az időszak, ami ahhoz szükséges, hogy a cél megtörténjen az első „találkozás” után. A kiválasztott csatornákon küldött üzeneteket, úgy osszuk fel, hogy a célhoz közeledve egyre inkább a cél végrehajtását támogassa. Például: rákeres egy szállodára a Google-ben, felugrik a hirdetés, megnézi az ajánlatot, következő napokban a Facebook-on és a YouTube-on találkozik a szállodát bemutató videóval. Majd Display-en és a Facebook-on találkozik az ajánlattal, ahol feliratkozhat egy árfigyelőre. E-mailben kap egy kedvezményes ajánlatot, amitől azt várjuk, hogy megtörténik a foglalás. Ha mégsem, akkor ugyanezt megkapja további napokban a Display-en és a Facebook-on is, hogy eljusson az célig.
 4. A következő lépés, hogy az egyes csatornákon futó kampányokat meghatározzuk. Ez nagyban függ a költségkerettől, ha 50000 Ft áll rendelkezésre összesen, akkor már a csatornák száma is drasztikusan korlátozott, ha csatornánként van ennyi elköltendő összegünk, akkor a kampányokat kell jól meghatározni, hogy a lehető legtöbbet hozzunk ki az adott csatornából. Itt vegyük figyelembe, az adott csatorna beállítási lehetőségeit, hogy tudjuk megbontani a célzást, a költségkeret hatékony elosztását. Míg a Facebook esetében hirdetéscsoportonként, addig az Google Ads-ben, korábban Google AdWords,  kampányonként tudunk költségkeretet kiosztani – és ezek alapján bontsuk szét a kampányokat.
 5. A kampányok meghatározása utána, a hirdetéscsoportokat határozzuk meg. Ide külön kerülnek a célzások – itt Facebook és Google Ads esetében megegyező a működés – hogy a hirdetésekkel a lehető legjobban meg tudjuk szólítani a célcsoportunkat.
 6. A kampányterv következő lépése, hogy a hirdetések elkészüljenek, a különböző hirdetéscsoportokhoz. Itt úgy a szöveges, mint a grafikát tartalmazó hirdetéseket érdemes elkészíteni, több verzióban. A kereső kampányok esetében itt töltsük be a kulcsszavakat is a kampánytervbe – hirdetéscsoportonként – és használjunk a kulcsszavak különböző egyezési típusait is.

A kampányterv fenti lépésein végighaladva lesz egy olyan tervünk, amivel a teljes kampányt látjuk, mikor mi történik, mi fog megjelenni és az nekünk mennyibe kerül. Abban az esetben, ha a főnökünknek be kell mutatnunk, akkor is nagy segítséget nyújthat, hogy az egyes elemeket be tudjuk mutatni elkülönítve is.

Segítségként az alábbiakban találsz egy Google Ads Kereső kampány esetében használható kampányterv sablont, ahol a szövegek megírása is kényelmesebb a karakterkorlátok miatt:

Kampányterv sablon letöltése

A kulcsszavak kiválasztásánál próbáld meg azokat megtalálni, amire a legnagyobb a relevancia a kulcsszó + hirdetés szöveg + céloldal tartalma hármasnak. Ilyenkor olcsóbb lesz a kattintás, és jobb pozícióban is megjelenhet a hirdetésed.

Kulcsszó típusok:

 • Általános egyezés
 • Kifejezés egyezés
 • Pontos egyezés

Általános egyezés

Ezen egyezési típus használatakor megengedjük a hirdetésünknek, hogy megjelenjen mind azon kereséseknél, amelyeknél bármelyik szó vagy kifejezés, bármilyen sorrendben egyezik az általunk megadott kulcsszóval. Mivel ezzel az kulcsszóegyezési formával rendkívül széles közönséget tudunk elérni, hátrányként megemlíthető, hogy sok esetben irreleváns keresésnél is felkerülhet hirdetésünk, amely sok esetben felesleges kattintásokat és költségeket eredményez számunkra.

Kifejezésegyezés

A kifejezésegyezés az általános egyezéshez hasonlóan rendkívül sokoldalú, azonban csakúgy, mint a módosított általános egyezés, jóval nagyobb kontrollt ad hirdetésünk felett. A hirdetés csak abban az esetben jelenik meg a felhasználóknak, ha ugyanabban a sorrendben jelenik meg, mint az általunk megadott kulcsszavak, előtte és utána viszont bármi más kulcsszó beírása lehetséges.

Pontos egyezés

A pontos egyezés az Google Ads által kínált legspecifikusabb és legrestriktívebb kulcsszóegyezési séma. Ezzel a típusú egyezéssel a felhasználók számára kizárólag akkor jelenik meg a hirdetésünk, amikor az keresőbe beírt szavak, kifejezések pontosan megegyeznek az általunk megadott kulcsszóval.

Hogyan befolyásolják egyes kulcsszóegyezések az eredményeinket?

A kulcsszóegyezés kiválasztásának nagyon komoly hatása lehet az Google Ads kampányunk kimenetelére nézve. Használatukkal szűkíthetjük illetve tágíthatjuk az elérni kívánt célközönséget, ezzel egy időben pedig kontrollálhatjuk költségeinket is. Ugyancsak elkerülhetjük a felesleges kattintásokat, így nem fog a költségvetésünk kifolyni a kezeink közül. Helyes használatukkal a kifejezéseink minőségi mutatóit is javíthatjuk, így tovább csökkenthetjük költségeinket is.

Mi van ha ez nem elég?

A kulcsszavas keresési kampányokon túl több kampánytípust is használhatunk, függően, hogy mit szeretnénk hirdetni. Egy webshopnak, ahol több ezer termék van, kihagyhatatlan a Shopping kampány, ahogy kihagyhatatlan a Performance Max kampány is.

Céltól függően továbbre is tudjuk használni a YouTube videós kampányait, kiegészülve audio kampányokkal, de a Discovery kampányok is hatékonyak tudnak lenni, ha például remarketing célzással szeretnénk elérni a célközönségünket.

A jó kampányterv lefedi a teljes ügyfélutat, így hatékonyan elérhetjük a célcsoportunkat.

Ennél összetettebb kampánytervre lenne szükséged? Itt küld el üzenetben a problémád, és remélhetőleg tudok segíteni.