Top 5 hiba, amivel pénzt dobsz ki az ablakon Google Ads-ban

Aki arra szánja rá magát, hogy saját maga tanulja meg és kezeli a Google Ads kampányait, annak igencsak izgalmas időszak várható az életében. Emlékszem, mikor én kezdtem ezzel foglalkozni – családi vállalkozásunk révén – a Google AdWords még gyerekcipőben járt Magyarországon. Most így több mint 10 év távlatából úgy gondolom, hogy megérte ebbe időt és energiát ölni, látva az eredményeket.

Szerencsére nagyon sok lehetőség áll a tanulni vágyók előtt, ellenben nagyon kevés gyakorlati lehetőség – kivéve ha saját vállalkozásban gyakorlatban is ki tudod próbálni az elméletben tanultakat.

Ha így van nem árt pár intő példa, hogy melyek azok az alap hibák, amelyeket érdemes elkerülni a kampányaink kezelésénél:

1. Kereső és Google Display kampányok nincsenek külön választva:

A Google Ads, a kampány létrehozásakor, automatikusan kipipálja, hogy mindenhol megjelenjenek a hirdetések, de a hatékony célzás érdekében javasolt külön létrehozni a Google Kereső – és Google Display kampányokat. Ha eddig nem tetted meg, akkor mindenképp végezd el ezeket a bontásokat.

2. Sok irreleváns kulcsszó egy kampányba

Az egyszerűbb az ha minden kulcsszót berakunk egy kampányba írunk egy hirdetést és hadszóljon. 🙂

Sajnos nem ennyire egyszerű a dolog, hiába szeretné a Google így bemutatni a szolgátását. A kampányterv bejegyzésemben kifejtettem, hogy mikre kell kiemelten figyelni a kampány létrehozásakor. Ezt most is ajánlom figyelmedbe és ez alapján állítsd fel a kampány struktúrát.

3. Keresési kifejezések ellenőrzése és a Negatív kulcsszavak használata

A Keresési kifejezések menüpont alatt azokat a konkrét kifejezéseket találjuk, amelyekre a hirdetéseink megjelentek.

Ezeket a keresési kifejezéseket érdemes időközönként ellenőrizni, hogy olyan kifejezésekre jelennek-e meg a hirdetéseink, amikre szeretnénk. Mivel a kulcsszavainkat különböző egyezési típussal tudjuk felvenni, így gyakran előfordul, hogy olyanra is megjelenik a hirdetés, ami nem releváns, és még a felhasználók le is kattintják, ami költséget jelent számunkra. Ezeket érdemes úgynevezett Negatív kulcsszóként felvenni, ami azt jelenti a rendszernek, hogy arra semmiképp ne jelenítse meg a hirdetésünket. A negatív kulcsszavak esetében is tudunk használni egyezési típusokat, tehát a felvételnél ezt is vegyük figyelembe.

4. Túl sok kampány az alacsony költségkerethez

Sokszor találkozunk alul tervezett költségkerettel, vagy fogalmazhatjuk úgy is, hogy az adott költségkerethez túl sok kampány került elindításra…nézőpont kérdése, de a lényegen nem változtat.

Ha napi 1000 Ft keretünk van, akkor ebből nagyon nehéz országos célzással, több kereső és GDN kampány futtatása. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy lehet ezt a leghatékonyabban elkölteni, ami az eredményeket is segíteni tudja. Mindenképp érdemes átgondolni a keret növelést, ha ilyen kampánystruktúrára van szükség, vagy ha ez nem járható út, akkor a kampányok számát, célzását a kerethez igazítani.

Ilyen lehet, hogy nem országosan, hanem lokálisan hirdetünk, nem az általánosabb – nagy forgalmú kulcsszavakat használjuk – vagy akár használunk ütemezést, hogy csak pár alap lehetőséget említsek.

5. Nem megfelelő licitstratégia

A végére egy kicsit haladóbb problémát hoztam, azoknak, akiknek a fentiek már nem mondtak újdonságot, talán ez lehet egy következő lépés.

A Google Kereső kampányok hatékonyságát meghatározza, hogy milyen licitstratégiával igyekszünk eredményeket elérni!

Az alábbiak közül válasszuk a számunkra – és kampányunk hatékonyságának leginkább megfelelőt:

 1. Manuális CPC: Lehetővé teszi az egyes kulcsszavakhoz tartozó licitek manuális beállítását, így nagyobb kontrollt biztosít a költségek és a teljesítmény felett.
  • Előnyök: Teljes kontroll és testreszabás, ami hatékonyabb költségvetés-kezelést eredményezhet.
  • Hátrányok: Folyamatos manuális beállítást és figyelmet igényel a legjobb teljesítmény érdekében.
 2. Maximális kattintások: Automatikusan állítja be a liciteket annak érdekében, hogy a lehető legtöbb kattintást generálja a megadott költségvetésen belül.
  • Előnyök: A kattintások maximalizálása, ami forgalomgeneráló kampányokhoz ideális.
  • Hátrányok: Magasabb költség lehet kattintásonként és alacsonyabb konverziós ráta.
 3. Cél CPA: Célzott akvizíciós költségre (CPA) licitál, hogy a lehető legtöbb konverziót érje el.
  • Előnyök: Szabályozza és optimalizálja az akvizíciós költséget, konverzió-orientált kampányokhoz ajánlott.
  • Hátrányok: Alacsonyabb lehet az impressziók és kattintások száma.
 4. Cél ROAS: Célzott hirdetési költés megtérülésre (ROAS) licitál a konverziók optimalizálásával.
  • Előnyök: Szabályozza és optimalizálja a hirdetési költés megtérülését, ROAS-orientált kampányokhoz ideális.
  • Hátrányok: Alacsonyabb lehet az impressziók és kattintások száma.
 5. Maximális konverziók: Automatikusan állítja be a liciteket a konverziók számának maximalizálása érdekében, a költségeket nem figyelembe véve.
  • Előnyök: A konverziók maximalizálása, konverzió-orientált kampányokhoz ajánlott.
  • Hátrányok: Magasabb költség lehet konverziónként és alacsonyabb lehet a hirdetési költés megtérülése.

Remélhetőleg a fentiek segítenek a Google Ads kampányaid optimalizálásában, de ha kérdésed lenne a fentiekkel kapcsolatosan és szeretnél kapcsolatba lépni velem, akkor bármelyik közösségi oldalon megteheted, vagy küldd el az üzeneted az űrlapon keresztül!