Online hirdetés

Napjainkban már az generált forgalom nélkül a webes felületeink nem hozzák azokat az eredményeket, amelyeket az online jelenlét hozott 5-10 éve. Nem elég csak elkészíteni egy weboldalt, feltölteni tartalommal, vagy elkészíteni egy közösségi oldalt és néha elhelyezni egy-egy posztot, aés várni, hogy a vásárlók jöjjenek, mert nem fognak jönni. Az, hogy a weboldalunk látogatott legyen, a közösségi médiában megkapjuk az elvárt aktivítást sok teendőt igényel.

Elérés:

Ami régen működött, már nehezebb. Például a Facebook változtatásai következtében – amelyek inkább a részvényeseknek kedvesek, mint a vállalkozásoknak – jelentősen visszaesett az oldalak posztjainak elérése, ami 10% körüli “ingyenes” elérést jelent, ha van egyáltalán elég követő az oldalnál. A másik oldalon meg nem biztos, hogy rosszat jelent, hisz van egy olyan hirdetési csatornánk, amivel kimondottan jól célzott kampányokat tudunk készíteni, relatív jó áron.

Az online jelenlétből úgy tudunk hatékony eszközt faragni, hogy a hirdetési lehetőségeit is igénybe vesszük, mint a Facebook-, az Instagram-, a Google Ads felületén kereső-, display-, vagy YouTube hirdetéseket, esetleg különböző banner hirdetéseket. Persze a listát bőven lehetne még folytatni, de egy magyarországi KKV esetében ezekkel érdemes foglalkoznia, és a lehető legtöbbet kihozni a lehetőségekből.

Ezek, akkor hatékonyak, ha hozzáértő szakértő állítja be, kezeli és optimalizálja azokat, ellenkező esetben sajnos nagy eséllyel vállnak pénznyelőkké. Az ideális eset, mikor a vállalaton belül van egy olyan alkalmazott, aki megfelelő szinten ért ezekhez a rendszerekhez, de ez sajnos a legtöbb esetben nem lehetséges a jó szakember és a bérköltsége miatt. A másik az, hogy van egy valamennyire hozzáértő, aki tudja koordinálni a feladatok, akivel az ügynökség az igényeket, a visszajelzéseket tudja egyeztetni, illetve, ha valamilyen sürgős módosításra van szükség, akkor azt el tudja végezni. Fontos a jogkörök tisztázása, a tevékenységek követése érdekében.

Személy szerint az Ads használatát javasolom, és iparágtól függően a különböző közösségi oldalakon való hirdetés. Például a b2c esetében a Facebook, Instagram hatékony tud lenni, míg abban az esetben, ha vállalkozás vezetőit, döntéshozóit szeretné elérni, akkor a LinkedIn lehet a megfelelő felület. Ha a költségek lehetővé teszik, akkor érdemes további hirdetési lehetőségeket is megvizsgálni, amelyek hazai szinten hatékonyak lehetnek. Ilyen például az Etarget.

Az online stratégiához hasonlóan, itt is egy rendszerben érdemes gondolkodni, és érdemes összehangolni a különböző felületek, és csatornák használatát, így felerősítve azok eredményeit. Vagyis érdemes egy olyan médiamixet összeállítani, ami a vásárlási ciklus minden pontjában megfelelő eredményességgel tud működni.

Online hirdetések

Online Hirdetések - LégyJelenOnline

…úgy tűnhet, hogy egy könnyű terület, mert olyan könnyen össze lehet dobni egy kampányt. Nem! Nem könnyű, mi is rengeteget tanultunk, míg a szakértőivé váltunk, és még több idő volt, míg megfelelő tapasztalatot össze tudtunk gyűjteni.
Sokszor találkozom olyannal, hogy online hirdetések mellett döntött egy vállalkozás, saját maga készítette a kampányokat, legjobb esetben mérte is azok hatékonyságát. Elköltöttek több 100 ezer Ft-ot és az eredmények nem, vagy csak nagyon kevés jött, kiszámolva jóval nagyobb összegért, mint amennyit ért az a megrendelés, vásárlás.

Ennek magyarázata lehet, hogy az online hirdetés megjelenítéséhez nem a megfelelő csatornát választották, nem a megfelelő célcsoportot érték el, így a felhasználók, akik átkattintottak a weboldalra nem vásároltak, mert nem érdekelte őket a szolgáltatás. Szóval az okok elég széles skálája okozhatja, hogy mégsem sikeres a kampány.

A legfontosabb, hogy a különböző csatornákkampányok megfelelően legyenek tervezve, felállítva és mérve, és a végén az eredmények kielemezve, összehasonlítva. Így meghatározható, hogy melyek azok a hirdetések, felületek, ahol a hatékonyan tud hirdetni a vállalkozás.

Az online hirdetésed megtervezésében, kivitelezésben és mérésben tudok a segítségedre lenni, hogy kialakítsuk, és összehangoljuk a marketinged, hogy egy jól működő egységként üzemeljen, termeljen. Ha gondolod olvasd el a kampányterv készítéssel kapcsolatos bejegyzésem, hogy jobban átlásd ezt a területet.

Ha úgy gondolod, hogy érdemes lenne beszélnünk küld el üzenetben a problémád.